Program - 2018 musculoskeletal disorders symposium

Program for the Musculoskeletal Disorders (MSDs) Symposium on 8 - 9 November in Sydney.

Day one - Thursday 8 November

TimeDurationActivity

8:00am to 8:45am

45 mins

Registration open

8:45 am to 9:15am

30 mins

Introduction and welcome

9:15am to 10:15am

60 mins

Keynote - Overall MSD Landscape

Dr Kirsten Way

Senior Lecturer OHSE, Centre for Sustainable HRM and Wellbeing, Peter Faber Business School, Australian Catholic University

10:15am to 10:45am

30 mins

Morning tea

TimeDuration

Stream one

Landscape

Stream two

Workplace Systems

Stream three

Lessons learnt

10:45am to 11:30am

45 mins

Leadership

David Caple

Adjunct Professor, Latrobe University & Director, David Caple & Associates Pty Ltd

Engineering out MSD risks

Elizabeth Tosti

Director, Metro Ops & Sector Initiatives

SafeWork NSW

Turning reactive into proactive

Return to Work Inspector, 
SafeWork NSW

11:40am to 12:25pm

45 mins

Workplaces and design

Peta Miller

Strategic WHS Advisor, 
Safe Work Australia

Influence of supervisors on an organisation’s work health and safety performance

Suzanne Johnson

Manager Ergonomics Unit, Workplace Health and Safety Queensland, Office of Industrial Relations

Tomago case study

Simon Mitchell

General Manager, People, Safety and Environment, 
Tomago Aluminium

12:25pm to 1:30pm

65 mins

Lunch

1:30pm to 2:30pm

60 mins

Key note - WHS Reporting

Dr Sharron O’Neill

Senior Lecturer, School of Business, University of NSW

2:40pm to 3:25pm

45 mins

What does the regulator expect?

Jay Lewis

Principal Inspector, 
SafeWork NSW

Visual concept of psychosocial and impact on injury

Alison Gembarovski

Senior Ergonomist, Ergonomics and Human Factors Unit, WorkSafe Victoria

Ian Sutcliffe

Manager, Return to Work Inspectorate, Worksafe Victoria

Anatomy of  an MSD

Dr Gary Dennis

Director, Ergo Enterprises

3:25pm to 3:50pm

25 mins

Afternoon tea

  

3:50pm to 4:50pm

60 mins

Keynote - Evidence based practice for MSD prevention

Robin Burgess-Limerick

Professor of Human Factors, Minerals Industry Safety and Health Centre, Sustainable Minerals Institute, The University of Queensland

4:50pm to 5:20pm

30 mins

Keynote speaker panel

Hosted by Adam Spencer MC

5:20pm to 5:30pm

10 mins

Day one wrap up

Adam Spencer MC

5:30pm

 

End of day one

Day two - Friday 9 November

TimeDurationActivity

8:45am to 9:00am

15 mins

Introduction

Jim Kelly

Director Health and Return to Work, SafeWork NSW

9:00am to 10:00am

60 mins

Keynote - Psychosocial hazards and links to MSDs

Dr Carlo Caponecchia

Senior Lecturer, School of Aviation, University of New South Wales

TimeDuration

Stream one

Landscape

Stream two

Workplace Systems

Stream three

Lessons learnt

10:10am to 10:55am

45 mins

MSD investigation

Dr Natassia Goode

Senior Research Fellow and Organisational Safety Theme Leader, Centre for Human Factors and Sociotechnical Systems, University of the Sunshine Coast

Patient handling

Dr Robyn Coman

Senior Lecturer and Coordinator of Ergonomics Specialisation, University of Wollongong

PErforM: what they did and lessons learnt

Bryan Cropley

WHS Coordinator, Ryde City Council

10:55am to 11:40am

45 mins

Brunch

  

11:40am to 1:00pm

80 mins

MSD investigation workshop

Dr Natassia Goode

University of the 
Sunshine Coast

Patient handling workshop

Dr Robyn Coman

University of Wollongong

Interactive session

Bryan Cropley

Ryde City Council

Alice Cheng

Assistant State Inspector, SafeWork NSW PErforM

1.00pm 

Symposium close

Back to top